pühapäev, 8. detsember 2013

Milloin maksuhäiriömerkintä tulee?

Jos maksat laskun myöhässä, se ei automaattisesti tarkoita, että saat asiakastietoihin maksuhäiriömerkinnän. Maksuhäiriön saamiseksi luottotietorekisteriin tarvitsee viranomaisen tai kulutusluottoja myöntävän yrityksen todeta kyseisen laskun olevan myöhässä.


Luotonantaja ilmoittaa luottotietorekisteriin laskun maksamatta jättämisestä

Käytännössä tämä tarkoittaa, että luotonantaja voi ilmoittaa osamaksukaupassa tai luottokortin käytössä todetun maksun viivästymisen (LKP tai OSP) suoraan luottotietorekisteriin silloin kun:


Maksu on myöhässä yli 60 päivää alkuperäisestä eräpäivästä.
Maksukehotus on lähetetty vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä.
Maksukehotuksessa on mainittu siitä että maksun myöhästyminen saattaa aiheuttaa   luottotietomerkinnän.


Käräjäoikeuden päätös laskun maksamatta jättämisestä aiheuttaa maksuhäiriömerkinnän luottotietorekisteriin

Lisäksi viranomaiset voivat merkitä luottotietorekisteriin merkinnän kun käräjäoikeus on antanut tuomion  laskun maksamatta jättämisestä. Käytännössä katsoen tämä tarkoittaa, että laskun oltua hetken perinnässä, siihen haetaan käräjäoikeuden päätös. Ennen oikeudenpäätöksen antamista annetaan useita mahdollisuuksia maksaa lasku, joista viimeinen on juuri ennen oikeuden päätöksen antoa. Jos laskua ei tällöinkään makseta antaa käräjäoikeus päätöksen ja häiriömerkintä lähtee luottotietoihin. Tämän jälkeen luottohäiriömerkintä pysyy rekisterissä vähintään 2-4 vuotta, yleisimmin kolme vuotta. Jos  saatava maksetaan ja tieto ilmoitetaan asiakastietorekisteriin lyhenee perus kolmen vuoden merkintäaika kahteen vuoteen. Pyydä aina maksettuasi velka kokonaan  perintätoimistoa ilmoittamaan suorituksesta Asiakastietorekisteriin, jotta asia tulee myös heidän tietoonsa.

Ulosoton toteaminen varattomaksi aiheuttaa luottohäiriömerkinnän luottotietorekisteriin

Luottohäiriömerkintä voi kuitenkin säilyä rekisterissä useita vuosia jos saatavaa ei makseta ja ulosottoonkaan ei asiaa hoideta. Ulosoton tutkiessa velallisen luottohäiriömerkintä uusiutuu aina vähintään kolmeksi vuodeksi eteenpäin jos laskua ei ole maksettu. Käytännössä ulosottotutkimus tehdään niin usein, ettei luottohäiriömerkintä poistu saatavan ollessa maksamatta. Näin ollen luottohäiriömerkintä voi pysyä 15-20 vuottakin rekisterissä. Kun saatavasta on oikeudenpäätös on se käytännössä  perintätoimistossa perinnässä, josta se lähetetään aika ajoin ulosottoon, jotta ulosotto tutkii on velallisella mitään ulosmitattavaa. Jos ulosmitattavaa ei ole palautuu saatava perintään ja velallisen luottotiedoissa häiriömerkintä uusiutuu. Tällöin luottotietorekisteriin tulee merkintä, että velallinen on varaton. Tämä kuulostaa melko jyrkältä termiltä, mutta tarkoittaa käytännössä että varoja ei ole tarpeeksi, jotta niistä voitaisiin lain mukaan ulosmitata.

Jos taas ulosotto pystyy ulosmittamaan, jatkavat he ulosmittaamista niin kauan, että velka tulee hoidetuksi. Jos ulosotossa on useita saatavia kohdistavat he maksuja mm. saatavan suuruuden ja iän mukaisesti eri saataville.

Jotkut saatavat ovat suoraan ulosottokelpoisia, kuten esim. elatusmaksut ja verot. Nämä maksut kun jättää maksamatta, siirtyy saatava suoraan ulosottoon eikä käräjäoikeudenpäätöstä tarvita. Tällöin luottohäiriö merkintä syntyy vasta jos velallinen ei pysty maksamaan ulosottoon saatavaa.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar